Imagine - John Lennon igazsága

 2007.12.08. 11:37

Manapság divat lesajnálóan nyilatkozni John Lennon Beatles utáni szólókarrierjéről, és azokról az erős ideológiai töltetű gondolatokról, melyeket lépten-nyomon hirdetett, főleg pályafutása érett szakaszában. Ízekre lehet szedni személyiségét és életének ellentmondásait, lehet fikázni a Che Guevara portéjához hasonlóan ikonná vált kerek üvegű Lennon-szemüveget, és lehet gúnyosan mosolyogni az Imagine naiv, de abszolút jóindulatú utópiáján, csak elvitatni nem lehet az ex-Beatles-vezér jelentőségét.

27 éve annak, hogy egy őrült rajongója több lövéssel megölte, és ezzel örökké 40 évessé tette. Életműve a mai napig példa és igazodási pont olyan nemzetközi sztárok számára, akik hozzá hasonlóan kissé vagy nagyon idealisztikusan, a József Attilától kölcsönzött manapság divatos kifejezéssel "középiskolás fokon" próbálják megfejteni és megoldani a világ nagy problémáit. Bono (aki bevallottan Beatles-, és ezen belül is Lennon-rajongó), Manu Chao (aki szintén a végletekig leegyszerűsített érvrendszerrel és szövegi világgal megy neki a globalizációnak) és kevésbé híres (és gazdag) társaik mind-mind a lennoni (már majdnem azt írtam, lenini, de ez nagyon olcsó és méltatlan poén lett volna) eszme jegyében tevékenykednek.

Tulajdonképpen semmi értelmeset és összefüggőt nem tudok hozzátenni ehhez a rövid bejegyzéshez, mindössze szeretnék megemlékezni a számomra meghatározó rocksztár és kulturális ikon halálának évfordulójáról. Mondhatnak és írhatnak bármit, én szeretem, a zenéje és a gondolatai sokat jelentenek a számomra.

Bárhol is vagy most, John, legyen jó neked!

"You may say, I'm a dreamer,
But I'm not the only one,
I hope someday you'll join us,
And the world will be as one."

Imagine

Címkék: manu chao john lennon évforduló beatles imagine bono

A bejegyzés trackback címe:

https://bukottrockzenesz.blog.hu/api/trackback/id/tr3257464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.12.09. 00:00:23

Véletlenül kerültem direkt ide szándékosan, amikor esetlegesen mellékattintottam a link melletti résznek, tehát pont rá a linkre balesetből, és jó ez a poszt. Ráadásul hasonló állásponton vagyok álmodozás ügyben. Kicsit Lennon, kicsit Szandi oldalán... Tetszik! (Nem Szandi, a poszt.)
süti beállítások módosítása